Uw partner voor inkoop & contractmanagement

Logo
25 april 2024

Elke organisatie heeft ze: Computers, laptops, monitoren en telefoons die niet meer voldoen aan de huidige standaard. Maar wat doe je ermee? Bewaren in een opslagruimte, weggooien, doneren of recyclen?

Bizob onderzoekt de mogelijkheid om het afvoeren van oude hardware in collectiviteit met onze aangesloten organisaties op te pakken.

Op 11 april 2024 vond de startbijeenkomst plaats. Samen met de aanwezigen uit de gemeenten Bernheze, Land van Cuijk, Maashorst en werkorganisatie MijnGemeenteDichtbij zijn de mogelijkheden en kanttekeningen besproken over dit onderwerp.

De volgende aspecten zijn aan bod gekomen:

  • een aantal kritieke grondstoffen die nodig zijn voor de productie van hardware zijn binnen nu en 40 jaar waarschijnlijk niet meer beschikbaar;
  • op dit moment wordt 55% gerecycled, 20% refurbished en geëxporteerd en 25% is verlies (Op basis van een rapport door het Utrecht Sustainability Institute);
  • digiminderen is een belangrijk aspect bij het gebruik van hardware, dit staat bovenaan de R-ladder;
  • bij het afvoeren van hardware is het voorkomen van datalekken cruciaal;
  • een helder en eenvoudig werkproces is het uitgangspunt.

Bizob heeft vorig jaar haar eigen afgeschreven hardware laten ophalen door Holland Recycling uit Boxtel. Uit marktonderzoek is gebleken dat er meerdere regionale marktpartijen zijn die een vergelijkbare dienstverlening leveren.

Samen met de geïnteresseerden van onze deelnemers, waaronder ook gemeente Veldhoven en Odzob, gaan wij in gesprek met marktpartijen om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de veilige en duurzame afvoer van hardware zodat we van e-waste weer grondstoffen kunnen maken.

Wordt vervolgd!