Uw partner voor inkoop & contractmanagement

Logo
25 januari 2024

Half november 2023 vond in gemeente Oirschot de kick-off bijeenkomst plaats met de 6 leveranciers die de gezamenlijke aanbesteding van VNG en Bizob voor monitoring- en responsediensten hebben gewonnen: Deltics, Ilionx, PQR, Orange Cyberdefense, Tesorion en Thales.

De 65 deelnemers, die 127 gemeenten en gemeentelijke organisaties in Nederland vertegenwoordigen, gaan afzonderlijk met 1 van de 6 leveranciers een overeenkomst sluiten om zich te beveiligen tegen cyberaanvallen.

Tijdens de kick-off bijeenkomst hebben we kennis gemaakt met elkaar en de vervolgstappen besproken. De leveranciers zijn erg enthousiast om van start te gaan met de deelnemers.

Aanleiding en noodzaak

Het verhogen van de digitale weerbaarheid is een belangrijk thema voor alle deelnemers. Deze ondersteunde M&R dienstverlening is meer dan welkom, want het aantal cyberrisico’s voor gemeenten groeit. De “Visie Monitoring & Response” en het “Dreigingsbeeld informatiebeveiliging Nederlandse gemeenten 2023-2024” van de IBD geven noodzaak en urgentie voor gemeenten om zich weerbaarder te maken tegen uiteenlopende dreigingen. Het aantal ransomware-aanvallen met destructieve gevolgen neemt toe. Dat geldt ook voor ernstige kwetsbaarheden in software en dataketens. Daarbij maken gemeenten steeds intensiever gebruik van informatiesystemen en verwerken zij veel gevoelige informatie zoals persoonsgegevens.

Unieke combinatie VNG Realisatie en Bizob

De samenwerking tussen VNG Realisatie en Bizob gaat terug tot 2015, toen de eerste grote gezamenlijke aanbesteding van mobiele communicatiediensten het licht zag. Toen het contract GGI-Veilig SIEM/SOC-dienstverlening in goed overleg en met instemming van alle deelnemers vroegtijdig ten einde kwam, kwamen tal van gemeenten zonder oplossing voor monitoring en response te zitten. VNG voelde zich geroepen om met een goede vervanging te komen en onderzocht daarvoor direct de mogelijkheden. Vanwege eerdere goede ervaringen en de noodzaak tot snel handelen, vonden Bizob en VNG Realisatie elkaar gemakkelijk. Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat er kort na het wegvallen van het contract GGI-Veilig SIEM/SOC-dienstverlening een gezamenlijke aanbesteding van monitoring- en responsediensten kan plaatsvinden.

Geef een reactie