Uw partner voor inkoop & contractmanagement

Logo
28 maart 2024

Om mensen te ontvangen, te kunnen werken, overleggen en zaken op te bergen kan geen enkel bedrijf zonder kantoormeubilair. Bizob zag een kans voor een collectief inkooptraject. Tim Boemaars en Thea Eikelhof begeleidden de aanbesteding voor het nieuwe circulaire kantoormeubilair voor twintig bij Bizob aangesloten gemeenten en publieke organisaties*.

“Het bundelen van de inkoop en expertise in een gezamenlijk inkooptraject biedt winst voor alle deelnemende organisaties. Door samenwerking wordt kennis opgebouwd van producten, markten en bedrijven, waardoor transactiekosten en risico’s voor de deelnemende organisaties verminderen en de professionaliteit van de inkoop toeneemt. Samengevat: minder kosten, betere producten, minder risico’s en betere voorwaarden.”
Tim Boemaars, concerninkoper collectieve inkoop Bizob.

Circulaire inkoop
Omdat duurzaamheid hoog op de ambitiekalender staat in vele coalitieakkoorden, is er in de aanbesteding veel aandacht uitgegaan naar duurzaamheid en het circulair inkopen van het kantoormeubilair. In de circulaire economie bestaat afval niet. Verspilling van grondstoffen wordt tegengegaan door de herbruikbaarheid van producten en materialen te maximaliseren en waarde vernietiging te minimaliseren. Producten blijven grondstof van de toekomst en behouden een (financiële) waarde.  Dit is anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur veelal worden vernietigd. 

“We streefden ernaar het kantoormeubilair zo circulair mogelijk in te kopen. Waar mogelijk wordt daarom eerst het eigen meubilair her-ingezet. Daarna  wordt gekeken of er her-inzet van niet eigen meubilair mogelijk is en tot slot kan gekozen worden voor nieuw circulair meubilair. De producten, materialen en grondstoffen van dit nieuwe meubilair blijven hoogwaardig inzetbaar.”
Thea Eikelhof, concerninkoper Bizob

Kick-off bijeenkomst

De winnaar van de aanbesteding is Gispen. Op donderdag 21 maart vond de kick-off bijeenkomst plaatst in de circulaire hub van Gispen te Veghel. Na een korte samenvatting van de aanbesteding door Thea Eikelhof, vertelde Roy Netten, contractmanager Bizob, wat de toegevoegde waarde is van het contractmanagement, dat Bizob gedurende de gehele looptijd van het contract met Gispen zal uitvoeren.

Robbert de Jonge, projectmanager van Gispen, gaf vervolgens een inspirerende presentatie over het revitaliseren van kantoormeubelen met aansluitend een rondleiding door de fabriek. In de fabriek werken veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een mooi voorbeeld van social return dat ook naar voren kwam in de aanbesteding. De reacties van de deelnemers na de rondleiding waren erg enthousiast; het verschil tussen nieuw en her-inzet is bijna niet te zien nadat het meubel gerevitaliseerd is.

Tot slot levert Gispen een rapport over de CO2 reductie van de bestelling. Dit rapport laat zien dat de twintig deelnemende organisaties met het circulaire kantoormeubilair niet alleen op het milieu sparen, maar ook de portemonnee!

De kick-off bijeenkomst werd afgesloten met een handdruk van Maurits van Berckel, commercieel directeur bij Gispen, om de samenwerking te bekrachtigen.

* Gemeenten en organisaties: Gemeente Bernheze, Gemeente Best, Gemeente Bladel, Gemeente Cranendonck, Gemeente Eersel, Gemeente Geldrop-Mierlo, Gemeente Gemert-Bakel, Gemeente Heeze-Leende, Gemeente Laarbeek, Gemeente Land van Cuijk, Gemeente Maashorst, Gemeente Oirschot, Gemeente Reusel-De Mierden, Gemeente Vught, Gemeente Waalre, KempenPlus, GGD Brabant-Zuidoost, Omgevingsdienst Brabant Noord en Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant.