Uw partner voor inkoop & contractmanagement

Logo
12 juni 2023

Dit artikel is éen van de acht verhalen uit het sociaal jaarverslag 2022 van Bizob: Inkoopkracht met maatwerk.

Vanuit de gedachte ‘samen sta je sterk’ onderzoekt het team Gezamenlijke trajecten steeds nieuwe
kansen op het gebied van gezamenlijke inkoop. Dat het team hierbij buiten de gebaande paden durft te treden, bewijst de aankomende aanbesteding voor de lease van het wagenpark van zo’n twintig diensten. Voor het eerst worden er op deze schaal en op deze wijze leaseafspraken gemaakt. Hanneke van Deursen, facilitair manager bij de gemeente Bladel en lid van het inkoopteam, en Bizob adviseur Tim Boemaars vertellen meer over wat misschien wel een van dé aanbestedingen van 2023 wordt.

Na het analyseren van de leasecontracten van verschillende bij Bizob aangesloten organisaties, ontdekte het team Gezamenlijke trajecten mogelijkheden voor een gezamenlijke inkoop. Tim: “Een ingeschakelde expert bevestigde ons vermoeden. Nu richten we de lease zo in, dat deelnemers de voordelen van samen inkopen ervaren mét het maatwerk dat zij gewend zijn. De gezamenlijke overeenkomst gaat naar
verwachting 500 tot 1.000 voertuigen omvatten.”

Meer vrijheid, met behoud van lokale lijntjes
Waar voertuigen voor het wagenpark eerder vooral werden gekocht, groeit sinds een aantal jaren de interesse in leasen. Dit om verschillende redenen. Tim: “Een inkoopaanbesteding mag geen voorkeur bevatten voor een voertuigmerk. Bij de aanbesteding van een leaseovereenkomst ligt dit anders. Hierin ga je voor een bepaalde samenwerkingspartner, waarna je ieder voertuig naar wens kan kiezen. Dit maakt je flexibeler in het samenstellen van je wagenpark. Bovendien sluit leasen de aankoop van voertuigen niet uit.” Hetzelfde geldt voor het sluiten van een landelijke overeenkomst versus de lokale markt. Tim: “De partij die deze lease op zich gaat nemen, zal afspraken moeten maken met lokale dealers over de afname van voertuigen. Dat is ook prettig voor het onderhoud en beheer.”

Aanhaken bij dit inkooptraject betekent ook dat Bizob het contractmanagement op

zich neemt. Mocht er vervolgens iets zijn, dan is het fijn dat je als gemeente kan

rekenen op juridische back up van Bizob.”

Hanneke van Deursen

Hanneke van Deursen, teamcoördinator Team IPB en Facilitair Manager gemeente Bladel (links)
Tim Boemaars, concerninkoper Bizob (rechts)

Ontzorgd en één gezicht naar buiten
Bladel was al ‘om’ wat betreft de keuze voor leasen. De gemeente neemt nu deel vanwege uitbreiding van het wagenpark. Hanneke van Deursen is lid van het inkoopteam: “Leasen haalt de pieken uit de kosten, je hebt immers iedere maand dezelfde lasten. Budgetteren wordt hierdoor makkelijker. Vanuit ons contract worden wij compleet ontzorgd: de wagens worden gepoetst en onderhouden. Dat geeft rust en bespaart indirect kosten. Binnen de lease werken we met een app die medewerkers eenvoudig toegang geeft tot de auto’s. Dit voorkomt gedoe met sleutels én het stimuleert mensen om op de fiets naar het werk te komen. Tot slot versterken de leasevoertuigen onze zichtbaarheid. Zo heeft een inhuurder die voor ons panden controleert ook toegang tot de app. Nu voert hij controles uit in een van onze auto’s. Die uniformiteit draagt bij aan onze uitstraling als gemeente.”

Verduurzamen via leasen
Een leasecontract maakt overstappen op een groener wagenpark makkelijker. Tim: “Is een gekocht voertuig afgeschreven, dan komt er vaak eenzelfde budget vrij voor de aanschaf van een nieuw model. Als er een duurzamer alternatief op de markt is, ligt de aanschafwaarde daarvan meestal hoger.
De keuze valt daarom vaak opnieuw op een ‘grijs’ voertuig. Bij lease smeer je het verschil uit over een langere periode en wordt het duurzame alternatief ineens wel betaalbaar. Verder moet een gekocht voertuig vaak zo’n tien jaar mee kunnen, terwijl je bij lease na vijf jaar opnieuw de opties kan bekijken.” Hanneke vult aan: “Gemeenten hebben denk ik een voorbeeldrol in het maken van duurzamere keuzes. Binnen het wagenpark valt hier op deze manier gemakkelijk winst te behalen.”

De aanbesteding bevindt zich op dit moment nog in de voorbereidende fase. Aansluiten kan naar verwachting tot september 2023.