Uw partner voor inkoop & contractmanagement

Logo
6 november 2023

Meedoen met aanbestedingen van de gemeente lijkt voor veel ondernemers niet haalbaar, te groot of te uitgebreid. Of soms zijn ondernemers niet op de hoogte van de aanbestedingen die de gemeente uitzet. Om te stimuleren dat het lokale MKB vaker deelneemt aan aanbestedingen van de gemeente, organiseerden op 1 november jl. de gemeenten Waalre, Valkenswaard en Veldhoven een ondernemersbijeenkomst in samenwerking met Bizob.

Wethouder Suzan van de Goor-Gelens deed de aftrap en het welkomstwoordje in Het Huis van Waalre. Daarna gaf Bizob inkoopmanager Govert Groeneveld een presentatie over zakendoen met de gemeente. Waar moet je als ondernemer rekening mee houden om in aanmerking te komen voor opdrachten voor de gemeente? Met welke wet- en regelgeving krijg je te maken en waar kan je terecht als je er niet uitkomt? Hoe kun je als ondernemer jouw kennis en ervaring aan de voorkant delen? Op deze en meer vragen kregen de 30 aanwezige ondernemers uit de drie gemeenten een antwoord. Commoditymanager Niek op ’t Hoog nam de aanwezigen vervolgens mee in de wereld van MVOI en concerninkoper Rob van de Put vertelde alles over het inkoopproces bij gemeenten.

Tot slot gaf gastspreker Rob Bobbink (hoofd bedrijfsbureau, van aannemerij: J. van Uijthoven en Zn BV) als ervaringsdeskundige zijn visie over de manier een aanbesteding voor een gemeente verloopt. Volgens Rob is het proces bij gemeenten in tegenstelling tot private opdrachtgevers, vaak juist heel transparant en objectief. Zeker met een RAW bestek met een gedegen uitvraag, worden er echt appels met appels vergeleken. Het is van te voren duidelijk hoe de beoordeling loopt en je krijgt na afloop ook altijd een toelichting over je inschrijving. Bij private opdrachtgevers zoals ontwikkelaars en bouwbedrijven, is de uitvraag soms veel minder helder. Wat leidt tot appels met peren vergelijken.

Mooi om te horen dat een inschrijvende partij het proces van zakendoen met de gemeente zo positief ervaart!

Ook interessant voor uw gemeente?

Denkt u dat een informatiebijeenkomst voor de ondernemers in uw gemeente ook zinvol zou zijn? Bizob organiseert dit graag samen met u! Neem contact op met uw inkoopmanager.