De gemeente Bladel heeft samen met inkooppartner Bizob een innovatieve aanbesteding uitgeschreven voor de herinrichting van de Markt in Bladel. Met duurzaamheid als speerpunt moet dit project niet alleen het centrum aantrekkelijker maken, maar ook bijdragen aan de klimaatdoelen. “We willen op een emissievrije en toekomstbestendige manier het Marktgebied opnieuw inrichten, zodat het een aantrekkelijke plek wordt waar mensen graag samen komen”, aldus Hetty van der Hamsvoort, wethouder in de gemeente Bladel.
Een vernieuwende aanpak
De aanbesteding kende een bijzondere opzet. “We wilden lokale en regionale aannemers de ruimte geven om zo duurzaam mogelijk in te schrijven”, legt Bas Lazaroms, concerninkoper bij Bizob, uit. “Ze konden zich onderscheiden op prijs en duurzaamheid, waarbij we werkten met een fictieve korting. Hoe duurzamer de inschrijving, hoe hoger de fictieve korting. Zo stimuleerden we aannemers om zelf de beste duurzame oplossingen aan te dragen.”
Duurzame keuzes in uitvoering
Om tot een objectieve keuze te komen, is bij de beoordeling het zero-emissie model toegepast. Dit model richt zich op het minimaliseren van de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals CO2 en stikstof, en bevordert het gebruik van milieuvriendelijke technieken en materieel. “Dit sluit aan bij de bredere ambitie van de gemeente om integraal met de klimaatopgave aan de slag te gaan. Zo laten we zien dat duurzaamheid en stedelijke ontwikkeling hand in hand kunnen gaan”, aldus Hetty. De uiteindelijke winnaar was J. van Uijthoven & Zn. B.V. uit Eersel. “Deze aannemer heeft het meest duurzaam ingeschreven tegen de laagste prijs. Door grotendeels elektrisch materieel in te zetten en waar dat niet mogelijk was te kiezen voor de schonere brandstof HVO100”, licht Bas toe. “Dit zorgt niet alleen voor minder uitstoot en dus schonere lucht, maar ook voor minder geluidsoverlast in het centrum,” vult Hetty aan. “Dat is een grote winst, zowel voor de inwoners, bezoekers als ondernemers in Bladel.”
“Als gemeente zijn we continu bezig met het doorvoeren van verbeteringen in het inkoopproces. Het is dan heel fijn samenwerken met een partner als Bizob, die veel ervaring heeft met duurzame aanbestedingen.”
Hetty van der Hamsvoort
Pilot met toekomstperspectief
De aanbesteding was voor de gemeente Bladel een eerste stap in het duurzamer aanbesteden. “Dit was voor ons een pilot en we zijn tot nu toe heel tevreden”, vertelt Hetty. “Niet alleen over het aanbestedingsproces, maar ook over de uitvoering. De flexibiliteit van alle betrokken partijen zorgt ervoor dat het project soepel verloopt, ondanks de uitdagingen in een druk centrum. Dat vraagt natuurlijk ook de nodige communicatie met inwoners, omwonenden én de (horeca) ondernemers aan de Markt. Maar dat is ook meegenomen in de aanbesteding.”
Kansen voor lokale ondernemers
Verder was het belangrijk dat lokale en regionale aannemers ook een kans kregen. Bas: “Als we harde eisen zouden stellen, zouden veel lokale, kleine MKB-aannemers buiten de boot vallen, omdat ze de benodigde investeringen in bijvoorbeeld elektrisch materieel niet kunnen maken. Door te werken met een fictieve korting kunnen zij nu ook inschrijven op grote projecten.” Hetty: “Deze methodiek stelde J. van Uijthoven & Zn. B.V. in staat om te investeren in elektrische hulpmiddelen. Dit maakt deelname aan een volgende aanbesteding ook weer makkelijker, omdat ze al over de noodzakelijke elektrische materialen en voertuigen beschikken. Zo ontstaat er een olievlek van duurzame projecten in de regio die zich steeds verder uitbreidt.”
Op de foto:
Hetty van der Hamsvoort, wethouder gemeente Bladel (links)
Bas Lazaroms, concerninkoper Bizob (rechts)
Dit artikel is één van de verhalen uit de Terugblik op 2024