De gemeente Vught neemt haar taak voor de opvang van Oekraïense ontheemden heel serieus en richtte meerdere opvanglocaties in. Wat ontstond vanuit een crisissituatie ont wikkelde zich tot een meerjarige taak waarbij professionele beveiliging noodzakelijk werd beveiliging die verder gaat dan traditionele objectbewaking. Met op dat moment al diverse locaties en de verwachting dat dit aantal verder zal toenemen, zocht de gemeente naar een beveiligingspartner die sociale cohesie kan bevorderen en escalaties kan voorkomen binnen een complexe omgeving met mensen met een andere sociaal-culturele achtergrond.
Maatschappelijke meerwaarde
De opvanglocaties voor de ontheemden Oekraïners kennen elk een eigen dynamiek. De gemeente was op zoek naar
beveiligers die niet alleen toezicht houden, maar ook echt verbinding maken met de bewoners om ze te kunnen begrijpen. “Beveiligers moeten hier een dubbelrol vervullen,” vertelt Monique den Otter, programmamanager opvang en Migratie bij de gemeente Vught. “Natuurlijk bewaken ze de orde en veiligheid, maar we zoeken ook die maatschappelijke meerwaarde. Dat maakt deze rol zo complex. Door contact te maken met bewoners, lokale ontwikkelingen te volgen en ongewone patronen te herkennen en durven signaleren, creëren ze een veiligere omgeving.”
Voordelen van één beveiligerspartner
Een belangrijke voorwaarde in de aanbesteding was dat er gezocht werd naar één partij, zodat de informatieoverdracht snel verloopt en alle beveiligers met dezelfde handelingsprotocollen werken. Er waren namelijk meerdere beveiligers nodig die 24/7 ingezet konden worden op de verschillende locaties. “Het voordeel is ook dat die continu met elkaar in verbinding staan”, licht Jasper van Riel, concerninkoper bij Bizob, toe. “Als er ergens een calamiteit is, dan kan er snel geschakeld worden en zijn er zo voldoende beveiligers ter plaatse.”
“Bizob is een partij met verstand van zaken. Met de
blik gericht op het resultaat en een duidelijke route
voor ogen. Maar ook bereid om die route af en toe te
verleggen als dat leidt tot beter resultaat.”Monique den Otter
De juiste match vinden
Met 29 inschrijvingen was het best een uitdaging om de juiste partij te vinden. “Beveiliging van opvanglocaties is een gat in de markt voor veel bedrijven”, zegt Jasper. “Maar hoe zorg je dat je een partij vindt die niet alleen voor het geld gaat, maar die juist die maatschappelijke rol snapt en ook belangrijk vindt. Dat was best een uitdaging.” Persoonlijke gesprekken waren daarbij heel belangrijk. Monique: “Alle partijen moesten een plan van aanpak indienen dat we grondig hebben geëvalueerd. We hebben uiteindelijk met drie partijen een face-to-face gesprek gevoerd. En niet alleen de directeur gesproken, maar juist ook de persoon die als teamleider op de werkvloer staat. Zodat we konden polsen of die persoon ook snapt wat we zoeken.”
Zorgvuldig besteden gemeenschapsgeld
De gemeente Vught benadrukt het belang van het verantwoord inzetten van gemeenschapsgeld. “Als je zoveel gemeenschaps geld besteedt, moet het van meerwaarde zijn en uitlegbaar”, legt Monique uit. Een zorgvuldige voorbereiding, kritische beoordeling en goede samenwerking droegen bij aan een succesvolle aanbesteding. Jasper vult aan: “Daarbij is het ook belangrijk dat het inkoopteam het echt leuk vindt. Dan durf je kritisch te zijn en
elkaar aan te spreken. En behaal je uiteindelijk het beste resultaat.
Op de foto:
Jasper van Riel, concerninkoper Bizob.
Dit artikel is één van de verhalen uit de Terugblik op 2024