De gemeente Oirschot koos voor een andere benadering bij de aanbesteding van het integraal maatschappelijk beheer van de openbare ruimte. Ze wilden geen traditionele opdrachtgeveropdrachtnemersrelatie,
maar zochten een samenwerkingspartner die het Servicebedrijf Oirschot, een samenwerking tussen gemeente en sociaal werkbedrijf WSD, zou complementeren. Een partner met hetzelfde DNA, die niet alleen uitvoert, maar ook meedenkt over de transitie naar een groene en gezonde leefomgeving. Dat vroeg om een unieke aanpak.
Transparante marktconsultatie
Het inkooptraject begon een jaar eerder met een openbare marktconsultatie, waarbij marktpartijen werden geraadpleegd over de voorgenomen opdracht. Transparantie stond hierbij centraal: de gemeente deelde haar missie en ambities voor een groen en gezond Oirschot, en de marktpartijen deelden hun visie over de omvang van de opdracht en gunningscriteria. “Het leuke was dat we vragen konden stellen over een eventuele samenwerking, denk aan uniforme kleding, benodigde uren en uurtarieven. Dat zette hen aan het denken. En ons ook trouwens! Die input hebben wij gebruikt om de aanbestedingsdocumenten scherper te formuleren”, vertelt Rob Braspenning van Rob Braspenning Beheer en Advies. “Best bijzonder dat een gemeente zo open is over haar ambities”, vult Azra Ahmetovic, concerninkoper bij Bizob, aan. “Zoiets heb ik nog nooit eerder gezien bij een aanbestedingstraject.”
“Wat ik heel erg waardeer aan Bizob is dat zij kansen omarmen en buiten de gebaande paden durven denken. Zo hebben we een startup bijeenkomst georganiseerd met een rondleiding op de werf. Niet iets dat standaard gedaan wordt bij een aanbesteding.”
Rob Braspenning
Op en top duurzaam
Volgens Thijs Kruiver, regisseur openbare ruimte bij de gemeente Oirschot was dit de meest duurzame aanbesteding die de gemeente ooit heeft gedaan. ”Dat komt mede door de inzet van de 10 R-ladder. Dat is uniek in beheerland”, aldus Thijs. “Dit model geeft de mate van circulariteit aan. Hoe hoger op de ladder, hoe lager het grondstofverbruik. Daarnaast behoorden zero-emissie materieel en duurzame inzetbaarheid van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook tot de gunningscriteria. We hebben de inschrijvers gevraagd hoe ze hier invulling aan zouden geven.”
Sterke samenwerking
De aanbesteding is uiteindelijk gegund aan Triander, een samenwerking tussen Lux Cernit Groenprojecten, Jos Kanters Groenvoorziening en Ploegmakers Cultuurtechniek. Azra: “Voor de drie marktpartijen afzonderlijk was dit project te groot. Maar na de marktconsultatie vonden ze de opdracht zo interessant dat ze elkaar hebben opgezocht. Samen durfden ze de uitdaging wél aan.”
Breed gedragen gunningsbesluit
Ook bijzonder was de samenwerking tussen de beheerders en het sociale domein van de gemeente, het Servicebedrijf Oirschot, de duurzaamheidsadviseur van Bizob en diverse managers van WSD “Ze waren niet alleen betrokken bij de voorbereidingen van de aanbesteding, maar ook bij de beoordeling en het verificatiegesprek die tot de uiteindelijke gunning hebben geleid,” licht Rob toe. “Dat maakt dat het gunningsbesluit organisatiebreed wordt gedragen”, vult Azra aan. “Dat is volgens mij een unicum.” Thijs: “Ik wil nog graag toevoegen dat ik vooral trots ben op het resultaat wat er ligt, en het proces wat we met elkaar hebben doorlopen. Het was een lang proces, maar volgens mij wel met het mooiste resultaat dat we hebben kunnen behalen.”
Op de foto:
Thijs Kruiver, regisseur openbare ruimte gemeente Oirschot (links)
Azra Ahmetovic, concerninkoper Bizob (midden)
Rob Braspenning, Rob Braspenning Beheer en Advies (rechts)
Dit artikel is één van de verhalen uit de Terugblik op 2024